Ligue 1 – primul campionat din Big Five anulat

Ligue 1 – primul campionat din Big Five anulat

Campionatul din Franța nu va fi încheiat.

Astfel sezonul 2019 – 2020 este încheiat cu efect imediat, avand in vedere ca guvernul Frantei a anunțat că nicio partida de fotbal nu se va mai disputata, indiferent daca sau nu cu spectatori, mai devreme de luna august. Decizia face parte din programul de măsuri naționale de gestionare a crizei impotriva noului coronavirus. Mai mult, acesta decizie loveste in tot sportul francez, adica toate competițiile sportive interne din Hexahon.

Fara indoiala ca acum LFP – Liga Profesionistă Franceză va trebui sa ia o decizie extrem de grea, deoarece va trebui sa decida daca prima clasata va primi sau nu titlul de campioana, sa stabileasca clasamentele finale cu impact direct asupra atribuirii locurilor în cele doua cupe europene pentru sezonul viitor, precum și cine retrogradeaza si cine promoveaza. Este de asteptat sa avem un astfel de raspuns în cursul lunii mai. Dacă liderul detasat Paris Saint Germain nu va primi titlul de campioană, acesta va rămâne neacordat, dupa modelul olandez. Insa majoritatea specialistilor din Hexahon sunt de parere ca formatia pariziana merita cu prisosinta titlul cu numarul 7 din istorie (precedentele le-a cucerit in sezoanele 1985–1986, 1993–1994, 2012–2013, 2013–2014, 2014–2015, 2015–2016, 2017-2018 si 2018-2019), distanta fata de urmatoarea clasata, Olimpique Marseille fiind de 12 puncte dupa 12 etape, PSG avand si un meci mai putin. Urmatoarele doua clasate la data întreruperii campionatului sunt Marseille și Rennes, locuri ce asigura calificarea insezonul în 2020-2021a Ligii Campionilor. Pe pozitia a patra este Lille, loc care duce în Europa League. Si aici situatia se complica, intrucat celelalte doua pozitii de Europa League sunt rezervate castigatoarelor celorlalte 2 trofee interne, Cupa Franței si Cupa Ligii. Aceste competitii au ajuns la ultimul act, respectiv in finala. In Cupa Franței sunt calificate PSG si Saint Etienne, iar in Ligii PSG si Lyon. Astfel ca este foarte posibil ca cele 2 formatii finaliste, in afara de PSG. Saint Etienne si Olimpique Lyon sa ocupe celelalte 2 pozitii de Europa League.

In ceea ce priveste cele 3 locuri retrogradabile, acestea sunt ocupate de Nimes, Amiens și Toulouse, iar cele pe cele 2 pozitii din Ligue 2, care asigură promovarea directă se afla Lorient si Lens.

Pe plan international, PSG și Olimpique Lyon sunt încă angrenate în cursa pentru castigarea Champions League. Read more: william-hill.ro

Cu doar o săptămână in urmă, francezii isi faceau planuri pentru reînceperea primelor 2 ligi in jurul datei de 17 iunie, cu reluarea antrenamentelor incepand cu 11 mai, pentru a se incadra in directivele UEFA, care a stabilit ca si data pentru finalizarea competițiilor interne 2 august. Dar iata ca masurile luate de guvernul francez le-a dat toate planurile peste cap, intrucat Edouard Philippe, premierul Frantei a facut anuntul conform caruia inclusiv partidele de fotbal nu vor fi autorizate mai devreme de luna august.